Archief voor de categorie 'Politiek'

publiciteitsgeilheid

Iets wat me altijd al opviel, maar nu maar eens wil benoemen. Let eens op de rol van de media aan de ene kant (ja, ja, Hilversum) en die van links en rechts van het politieke spectrum (ja, ja, Den Haag) aan de andere kant. Vanzelfsprekend ben ik hier niet compleet, want vergelijkbare situaties doen zich voor in het gehele land, in allerlei omgevingen. Voor het gemak beperkt ik me maar even tot de engheid van genoemde gebieden.

Het bevreemdt mij dat er bijna altijd een kruiselingse relatie bestaat tussen actie en reactie, tussen onderwerp en mening. Voorbeeld: als een rechtse politicus of organisatie iets heeft gedaan, wordt er door de media vaak eerst een reactie gevraagd aan de linkerzijde. En andersom uiteraard. Het werkt polarisering en bevooroordeling in de hand. Waarom wordt de verantwoordelijke niet eerst zelf uit en te na aan de tand gevoeld? Verantwoording afleggen is er sowieso niet meer bij heden ten dage. Men denkt altijd maar snel te moeten reageren, volgens een ongeschreven regel in communicatie, waarbij men elkaar in een wurggreep houdt.

En vanuit een andere invalshoek bekeken is het ook niet slim, zo niet erg dom, dat de overzijde zich uitspraken laat ontlokken en allerlei clichés bevestigt. Links in de rol van azijnpissende dominee en rechts als de vileine hoeder van de vrije wil. Je moet het gewoon niet willen en er niet aan meedoen. Minder publiciteitsgeilheid dus. Vertel de media dat ze verhaal moeten gaan halen bij de verantwoordelijke. Natuurlijk zijn er de spreekwoordelijke uitzonderingen en is het van belang een duidelijk standpunt in te nemen en ventileren. Neem daarvoor de tijd en rust en zoek daarna de juiste wegen.

De blog even terug lezend vraag ik me af of ik mijn punt duidelijk heb gemaakt, maar ik wil het hier toch even bij laten. Zo het relevant is, zal een update of vervolg komen.

Reacties uitgeschakeld voor publiciteitsgeilheid

Hans op 28 juli 2010 in De rol van de media, Media, Politiek

bloody mary

Hmm, lekker. Toch een flink katertje overgehouden aan vannacht. Van Agt is overigens zo’n voorbeeld uit de grote groep oud-politici en oud-topmannen die op latere leeftijd behoefte krijgen hun Oefening van berouw alsnog invulling te geven. Waarom mist men dat inzicht eigenlijk TIJDENS hun bewind? Maar ik geloof dat ik een beetje afdrijf.

25% van de Nederlandse kiesgerechtigden stemt NIET. Let wel, dat zijn dus meer dan 3 miljoen mensen (!!!!!!!) die hun recht, en in mijn ogen plicht verzaken. Als we nou eens 60.000 stemmen voor één zetel aanhouden, betekent dat 54 zetels verschil! Ongelooflijk en onverteerbaar, vind ik zoiets. Niks kiezen of zelfs maar zweven, gewoon in je hol blijven zitten. Wedden dat zij straks ook nog de grootste mond opentrekken?

Van de wel-stemmers stemt 50% compleet anders dan 4 jaar geleden. En bij de volgende verkiezingen stemmen ze hun eigen stem weer weg, omdat ze weer ontevreden zijn. Wat een waanzin in dit land! Geen mening is de gangbare mening, maar o wee als je aan de portemonnee komt. Gefeliciteerd, ouders! De aarde is sneller uitgeput dan jullie onuitputtelijke vertrouwen in welvaart. Heb je kinderen lief en spring over je eigen schaduw heen.

En dan die ruk naar rechts. Zuid-Nederland (waar ik vandaan kom)  diskwalificeert zichzelf door dan wel het CDA terecht af te straffen, maar meteen weer een verkeerde keuze te maken. Het pittoreske Volendam laat zijn ware gezicht zien met het hoogste percentage PVV-stemmers. Het is voor mij werkelijk onbegrijpelijk dat men na/in een economische crisis met met de neus aanwijsbare schuldigen kiest voor een koers die de onderkant van de samenleving laat opdraaien voor de kosten. Misschien ook wel terecht, want ik vermoed dat een groot deel van die 25% thuisblijvers van linkse signatuur is. Dus misschien is het wel eigen schuld, dikke bult.

Angst regeert en resulteert straks in een onmogelijke coalitie, van welke samenstelling dan ook. Met een beetje geluk kunnen we het volgend jaar weer rechtzetten. Daarvoor moet wel een stemplicht worden ingevoerd en met onmiddellijke ingang een schandpaalregister op internet, met naam en toenaam van iedereen die NIET heeft gestemd. Zodat we weten wie we kunnen uitsluiten van elke discussie. Het is ronduit verderfelijk dat men hier het kiesrecht zo verkwanselt. Als het hier toch zo vol is, beginnen we maar eens met mensen over de grens te zetten die hun democratische plicht verzaken, en wel naar een willekeurige, andere bananenrepubliek.

Reacties uitgeschakeld voor bloody mary

Hans op 10 juni 2010 in Politiek

kleur bekennen

Enkele decennia verder heb ik uiteindelijk dan toch kleur bekend. Mijn dualisme heeft in GroenLinks een plek gevonden. Het gevecht tussen mijn liberale en socialistische alter ego is daarmee voorlopig onbeslist gestaakt. Mijn kennis, ervaring en talenten wil ik inzetten om GroenLinks én de wereld een toekomst te geven. Ook ik ben er klaar voor 🙂

Idealen zijn er om na te streven en worden zelden verwezenlijkt. Daar kan ik nu beter mee leven dan 35 jaar geleden. Het is nu eenmaal niet anders. Dus ga ik voor een rechtvaardige wereld, overwegend (let wel, dus niet per se volledig) groen gekleurd en gebaseerd op duurzaamheid en toekomst, liefst zonder oorlog (ja ja, voorheen PSP stemmer). Ik kies eerder voor de volgende generaties, mijn kinderen, dan voor mezelf of mijn portemonnee.

Ben ik een altruïst en/of zwever? Nee hoor, ik sta met beide benen op de grond. Ik ben zelfstandig ondernemer en betrokken burger. Ben ik naïef? Nee, of misschien soms toch wel een beetje, als ik nadenk over een ideale wereld. Ben ik dan een idealist? Ja, dat zeker. Hoeveel argumenten wil ik hebben om te kiezen voor GroenLinks en de toekomst? De groei van de wereldbevolking, de eindigheid van fossiele brandstoffen, het milieu als geheel, een ondernemerscultuur waarin winststreven hand in hand gaat met maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel, zorg en ruimte voor ouderen en minderbedeelden, goed onderwijs (op alle niveaus!) voor de ontwikkeling van talent, nieuwe werkgebieden en arbeidsplaatsen, kans boven bedreiging, samenleven boven segregatie, welzijn boven welvaart. En dat is nog maar een beperkte greep.

Om te bewijzen dat kleur bekennen niet altijd makkelijk is wil ik ook wel een paar kritische noten kraken. Om te beginnen stel ik een naamswijziging voor. Groen is een prima kleur, linksaf is een prima alternatief. Maar waarom die fixatie op links en daarmee ruimte gevend aan makkelijke in de hoek wegzetterij door rechts en slimme trucs zoals van Mark Rutte (VVD) met zoiets als GroenRechts? Geert Wilders kiest de naam Partij voor de Vrijheid en beperkt de vrijheid van velen. Zo krom moet het uiteraard niet worden … Misschien gewoon de “Groenen”? Daarnaast mag het elitaire etiket wat vervagen, net als het imago van geitenwollen sokken. Starre dogma’s moeten minder leidend worden, wat pragmatischer en meer straattaal mag best. Ik ben gecharmeerd van de nuances in GroenLinks, maar de boodschap moet wel helderder of simpeler. De stemmer begrijpt er niks van. Links heeft veel negatieve associaties bij mensen. Terecht of onterecht doet er niet toe, Joop den Uyl en ‘gat in de hand’ blijven hardnekkig aan links kleven.

GroenLinks is een moderne club, met mensen van vandaag. Die zich druk maken over morgen. Met wat minder nadruk op links en meer op het sociaal-liberalisme kunnen meteen 10 zetels worden opgehaald bij D66, maar is wellicht toch weer een nieuwe kleur vereist. Oranje vloekt in de GL kerk, maar kleurt de verbroedering (sport!) en zit tussen rood en groen in. Tja.

Reacties uitgeschakeld voor kleur bekennen

Hans op 3 juni 2010 in Politiek

9 juni 2010: groundhog day?

De film Groundhog Day, met Bill Murray in een fantastische hoofdrol, is letterlijk en figuurlijk tijdloos: elke dag weer opnieuw wakker worden in een zelfde omgeving, met steeds maar weer die zelfde gebeurtenissen. Elke dag is een kopie van de vorige. De ultieme vicieuze cirkel.

Je ziet het aankomen of gebeuren, je voelt het op je klompen aan: hier klopt toch iets niet? En toch niet (durven) kiezen voor ‘change’. Ook niet in 2010. Niet in Nederland, niet in Europa (Italië!), niet in de wereld. Grote woorden, kleine daden. Uiteindelijk regeert de angst. Zoals bekend wellicht de slechtste raadgever. De peilingen voorspellen een koude, reactionaire toekomst. Geen oog voor minderbedeelden, geen broodnodige investeringen in onderwijs, geen kans voor het milieu. Marktwerking en andere neo-liberale idealen worden verder verheerlijkt. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit voor modaal en minder.

Wil je wakker worden op een andere dag, in een andere omgeving? Dan zul je een stap moeten zetten. Een bevolking verdient haar maatschappij en diens leiders. Vanaf 10 juni wordt het in politiek Den Haag weer business as usual, met of zonder jouw medewerking. De feodale stolp gaat er weer op: de ‘edelen’ verdelen onderling hun plekjes in het kasteel, de brug wordt opgehaald. En het gepeupel kijkt toe. Zoals ze dat al millennia lang doen. Er verandert niks.

Reacties uitgeschakeld voor 9 juni 2010: groundhog day?

Hans op 25 mei 2010 in Maatschappij, Politiek

stem wijzer

De Stemwijzer gedaan en – gelukkig én als verwacht – kwam ik uit bij mijn eigen partij. En dat ondanks een vraagstelling, waarbij ík elke keer weer vraagtekens moet zetten. Okay, voor de almaar gepredikte duidelijkheid (?) zal het nodig zijn, maar de nuance is vaak zoek in de 30 stellingen. Je wordt gedwongen tot een keuze, want geen mening leidt sowieso nergens toe. Bewust had ik de Partijstandpunten niet erbij gehaald, omdat je daar weer partij moet kiezen en omdat de meeste mensen dit niet zullen doen.

Uiteindelijk worden de resultaten natuurlijk weer heilig verklaard, net als die CPB rapportage. Het leidt allemaal maar weer af van de essentie. Wat dat betreft een exacte afspiegeling van dagelijkse praktijk. Juist om die redenen heb ik zoveel moeite met de ontwikkelingen in dit land en in de wereld. Er wordt teveel gepraat over bijzaken en gevolgen, niet over strategische keuzes en wegnemen van oorzaken. Uit de grond van mijn hart vind ik dat mensen stelling moeten nemen in echt essentiële kwesties als bijvoorbeeld oorlog of vrede, samen of individueel. Moet toch niet zo moeilijk zijn om een juiste keuze te maken. Anders hoor je in mijn beleving simpelweg niet thuis in/op deze wereld. Laat je niet leiden door de portemonnee of stugge dogma’s.

Mijn stemadvies? Stem met je hart, met een gezond verstand. Stem principieel, niet financieel. Stem wijzer.

Reacties uitgeschakeld voor stem wijzer

Hans op 21 mei 2010 in Maatschappij, Politiek