feminisering

Oei, ik begeef me op gevaarlijk terrein of op zijn minst glad ijs, maar ik doe het toch. Politiek, recht, onderwijs, sociale en psychische hulp. Een aantal terreinen waar de feminisering zich flink heeft doorgezet. In (de top van) het bedrijfsleven wil het nog niet zo vlotten. Reeds lang ben ik groot voorstander van meer invloed van de vrouw op maatschappelijke processen. Simpelweg omdat daarmee waarschijnlijk een significante daling van oorlogszucht wordt bewerkstelligd. Maar …

Zoals wel vaker heeft elke medaille zijn keerzijde. De beschermende vleugels van de vrouw (in een natuurlijke rol als moeder) geven vaak te weinig zelfstandig zicht. Zowel focus als aanpak kenmerken zich door een softe benadering. Dat gaat zich wreken. De harde hand en strakke discipline (afspraken, normen, waarden) zal worden gemist. Je ziet het terug in de reacties uit de maatschappij. Men vindt straffen te laag, kinderen worden bij het minst of geringste door maatschappelijke organisaties geclaimd, de Nederlandse taal wordt continu geweld aangedaan en zweven is langzamerhand de norm aan het worden. Het lijkt wel of mannen daarop reageren met nog meer risicovol gedrag. De financiƫle crisis en het gedrag in de top van bank- en bedrijfsleven maken dat wel duidelijk. In de politiek zijn het vooral mannen die extreem polariserend optreden en verzoening als feminien zien.

We moeten wat mij betreft terug naar evenwicht en duidelijke afspraken. Dat is goed voor iedereen, maar zeker voor jongere generaties. Je weet waar je aan toe bent doordat er regels zijn. Je verlaat de lagere school pas als je voldoet aan een aantal eisen, diploma’s en certificaten moeten een waarde vertegenwoordigen en niet dienen als bewijs van aanwezigheid. Oudere generaties, waaronder ik mezelf ook schaar, zullen een rol moeten spelen om het goeie voorbeeld te geven en mede sturing moeten geven. Daarvoor dient de maatschappij opnieuw te worden ingericht. Dat wordt nog lastig. Als 45 plusser ben je tegenwoordig afgeschreven en de jeugd wordt gepamperd door media en bedrijfsleven. Maar op deze kwestie kom ik nog wel een keer apart terug …

Ik wil in casu feminisering een punt zetten met de vaststelling dat de balans her en der moet worden hersteld. Leerkrachten op de basisschool, zorg en verpleging, sociale dienstverlening, in deze sectoren is inmiddels sprake van een grote vrouwelijke oververtegenwoordiging. In de rechtspraak zien we in toenemende mate rechters die afkomstig zijn van Venus. Geen toeval dat Mars de god van de oorlog is.

Reacties uitgeschakeld voor feminisering

Hans op 26 juni 2010 in Maatschappij

Comments are closed.