de achterkant van mijn gelijk

Het zal best zo zijn, dat je altijd op zoek bent naar bevestiging van je stellingen. Ik durf echter te stellen dat mijn mening al jarenlang dezelfde is, net zoals mijn kijk- en luistergedrag. Mag ik dus hopen dat er veranderingen op til zijn? Voorzichtigjes durf ik deze retorische vraag positief te beantwoorden. Zo maar een greep uit het aanbod van gisteren:

  • Wat schreef ik enkele dagen terug? Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat het zo niet langer kan. Marianne Thieme zegt op BNR dat het kapitalisme in de huidige vorm ten dode is opgeschreven. Er is een ander paradigma nodig, volgens haar.
  • En bij EenVandaag was een item over (alweer) een halve gare Amerikaan. Religie in combinatie met beperkte verstandelijke vermogens is disproportioneel oververtegenwoordigd in de leaning nation. Dat alleen al stemt tot nadenken. In dit geval was er een dominee William Stalen, met Nederlandse roots in Staphorst (aha!), die wel een heel aparte boodschap heeft. Dominee Billy en zijn Stop Shopping Gospel Choir bestrijden consumentisme en kapitalisme te vuur en te zwaard. Op het belachelijke af, maar goed, wat mij betreft zijn voorlopig alle middelen geoorloofd om de mensheid wakker te schudden.
  • Freek de Jonge wijst K+B (i.p.v. P+W, wel een verbetering) helemaal niet fijntjes, maar recht voor zijn raap, op de rol en verantwoordelijkheid van de media. Persoonlijke conflicten zijn interessanter dan inhoud. Ja, dat wisten we al, maar het kan niet genoeg worden gezegd. Kom op, Freek, start dat mediatribunaal!
  • 10 miljard extra bezuinigingen bij de PvdA roepen vragen op. Waarom? Kunnen ze niet rekenen bij de PvdA? Kom nou, zeg. Het CPB kan elk programma afschieten, als ze willen. Wie kan in deze onzekere tijden met zekerheid doorrekeningen voor 3-5 jaar maken? Maar ja, het wordt allemaal weer politiek (lees: populistisch) uitgelegd. Cohen weet niks van economie. Pfff, wat word ik daar toch moe van. Alsof we een rekenaar nodig hebben om dit land te redden …
  • Aardige vent over het algemeen, maar soms is ie echt niet te pruimen. Matthijs van Nieuwkerk (DWDD) wil het groter verband maar niet horen en zien en blijft maar drammen om Rick van der Ploeg als econoom (hij is door Matthijs als mono-mens uitgenodigd) te laten zeggen dat de PvdA zegt dat het economisch programma van de VVD een beter resultaat oplevert. Een kind snapt wat er wordt bedoeld, maar Matthijs ziet het liefst een controverse binnen de PvdA. Huh? Ja, ja, Matthijs gaat over rechts om het PvdA imago van zich af te schudden. Alles ter wille van de kijkcijfers. Rick blijft ondertussen kranig overeind en moet tot wel 10 keer toe zeggen dat het rekenmodel dient te worden genuanceerd en niet op zichzelf kan worden gezien. Maar de Telegraaf schrijft het toch, probeert Matthijs nog. Ja, duh!

Reacties uitgeschakeld voor de achterkant van mijn gelijk

Hans op 19 mei 2010 in De rol van de media, Economie, Maatschappij, Media

Comments are closed.