Totaal gebrek aan zelfreflectie en zelfkritiek

Okay, gisterenavond heeft mijn ergernis een hoogtepunt bereikt. En omdat ik sinds gisteren mijn weblog heb geopend begin ik meteen maar een serie over de rol van de media. Want er valt genoeg over te zeggen. Ik begin niet bij het begin, maar bij het einde. Even terug naar gisteravond.

Laat er geen misverstand over bestaan, ik ben Groenlinkser en tegenstander van populistische stromingen als LPF, Leefbaar en PVV. Maar ik ben ook zelfverklaard bestrijder van onrecht en gebrek aan nuance.  Zo erger ik me aan de zogenaamd linkse pretenties van de VARA in het algemeen en de heren Pauw, Witteman en Van Nieuwkerk in het bijzonder. In de P&W aflevering van 1 maart 2010 moet er een schrander 16-jarig meisje aan te pas komen om duidelijkheid te eisen van JPB en om de rol van de media aan de kaak te stellen. De reactie van P&W? De 2 trekpoppen gaan smalend zitten lachen! Ronduit stuitend en schandalig! Maar ze heeft wel gelijk! Toevalligerwijs stelde Pechtold vroeger op die avond, in het debat bij Eenvandaag, ook al kritische vragen aan de programmamakers: 1/3 gaat weer over islam, waarom toch steeds weer die stemmingmakerij?

Met de opkomst van het neoliberalisme heeft ook de (terecht als overwegend links georiënteerd aangemerkte) publieke TV en radio haar rol gevonden: de luis in de pels. Al sinds de jaren negentig heeft de oppervlakkigheid toegeslagen. Een kritische houding wordt alleen aangenomen als het kijk- of luistercijfers oplevert. Met P&W en DWDD voorop en NOVA in de slipstream maakt vooral de VARA zich continu schuldig. Alleen maar praten over sappige onderwerpen als integratie en islam. Waar is die kritische VARA als je ‘m nodig hebt? Waarom je gasten niet flink ondervragen over onderwijs, zorg of JSF? Dát verandert pas kiesgedrag, als duidelijk wordt wat de diverse partijen daarmee voor hebben.  Het doet gewoon pijn, die schrijnende afwezigheid van zelfreflectie en zelfkritiek, die vooringenomen en arrogante  houding en vermaledijde focus op emoties en kijkcijfers. Tienwerf BAH!

Meisje van 16, waar ben je? Start een anti-media campagne en ik ben van de partij!

P.S.

  • Ik wilde mijn commentaar ook kwijt op de VARA website. Maar reacties werden afgewezen door een verkeerde Captcha-code. Nou nee, dus. Die klopte echt wel, ook na 10 keer proberen! En ook dan sta je weer machteloos toe te kijken …

Reacties uitgeschakeld voor Totaal gebrek aan zelfreflectie en zelfkritiek

Hans op 2 maart 2010 in De rol van de media, Media, Politiek

Comments are closed.